opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• prezes73
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat jakości opon ze Słowenii? Konkretnie Dunlop Bluresponse

Zostaw komentarz:

• misza_zabrze
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mmor
    Nie poczułbyś różnicy, ta sama firma, ta sama mieszanka, tylko bieżnik inny, ja mam GY, miękkie, ale dobrze trzymają.
    Wlasnie zauwazylem ze sa miekkie gdy je pierwszy raz zakladalem. Fakt trzymaja niezle tylko szkoda ze wytrzymaly tylko 3 lata. Fakt faktem ze nie zmieniam opon na zimowki wiec chyba i tak niezle daly rade.

[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 15:24 ]
    Jak wygaldaja GY EfficentGrip Performance po 50kkm mozna zobaczyc TUTAJ

Dodam ze opony normalnie eksploatowane przez caly rok.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dragster
    Jeździ ktoś na Kumho KH27? Jaki macie zdanie na temat opon Kumho? Bardzo polecali mi je znajomi oponiarze.
    ku31 i ku36 maja dobre opinie

Zostaw komentarz:

• mmor
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez misza_zabrze
    wczoraj przez przypadek zamowilem komplet Dunlop Sport BluResponse.
    Mialy byc Goodyear EfficientGrip Performance. Poprzednie wytrzymaly 50kkm (3 lata) 205/55/16 Przod 3mm tyl 4mm. Przod zaczal juz telepac przy 120km/h wywazenie troche pomoglo do tego juz nie takie ciche. Tyl jedna z opon ma glebokie pekniecie/przeciecie do drutow nadaje sie tylko na wymiane. Stad wymiana wszystkich czterech.
    Jak Dunlopy beda sie spisywac dowiem sie za jakis czas. W tescie daja im mniejsza zywotnosc niz Goodyear-om.
    Nie poczułbyś różnicy, ta sama firma, ta sama mieszanka, tylko bieżnik inny, ja mam GY, miękkie, ale dobrze trzymają.

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Jeździ ktoś na Kumho KH27? Jaki macie zdanie na temat opon Kumho? Bardzo polecali mi je znajomi oponiarze.

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    xtremesystems, dzięki za info
    Nie widziałem opinii na temat Maxx RT 2 stąd moje wątpliwości. Jedynie że mają rant ochronny, nic więcej.
    Jeszcze jedno, muszą mieć index 91 czy wystarczy 89?

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez prezes73
    Ponawiam. zapytanie bo nie mogę się zdecydować ops:
    Wybór między Dunlop SP Sport Bluresponse a Dunlop Sport Maxx RT 2. Rozmiar 205/50/17
    Poradźcie którą wybrać pod względem komfortu
    pod wzgledem komfortu to blu

Zostaw komentarz:

• misza_zabrze
    odpowiedział(a)
    wczoraj przez przypadek zamowilem komplet Dunlop Sport BluResponse.
    Mialy byc Goodyear EfficientGrip Performance. Poprzednie wytrzymaly 50kkm (3 lata) 205/55/16 Przod 3mm tyl 4mm. Przod zaczal juz telepac przy 120km/h wywazenie troche pomoglo do tego juz nie takie ciche. Tyl jedna z opon ma glebokie pekniecie/przeciecie do drutow nadaje sie tylko na wymiane. Stad wymiana wszystkich czterech.
    Jak Dunlopy beda sie spisywac dowiem sie za jakis czas. W tescie daja im mniejsza zywotnosc niz Goodyear-om.

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    Ponawiam. zapytanie bo nie mogę się zdecydować ops:
    Wybór między Dunlop SP Sport Bluresponse a Dunlop Sport Maxx RT 2. Rozmiar 205/50/17
    Poradźcie którą wybrać pod względem komfortu

Zostaw komentarz:

• k-pax
    odpowiedział(a)
    Przy golfie 4 zmieniłem rozmiar na 185/70R14, w tym rozmiarze zapewne jest większy wybór. Golf "dogorywa" więc zakupiłem 2-letnie continentale.
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Rozmiar 175/80/14. Golf IV. Rzadko stosowany rozmiar - mały wybór. Ma ktoś doświadczenia co wybrać w taki rozmiarze na lato?

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    [ Dodano: Czw 04 Sie, 16 17:12 ]
    Na felunek 17 wejdzie opona 205/50, wybór między Dunlop SP Sport Bluresponse 205/50 a Dunlop Sport Maxx RT 2 205/50 R17 93 Y XL, MFS
    Pytanie, który pod względem komfortu lepszy? jest troszkę przewaga za RT2 ze względu na rant ochronny. Poradźcie którą wybrać

Zostaw komentarz:

• crom.de
    odpowiedział(a)
    Ciekavy, dunlop Sport Maxx RT.

Zostaw komentarz:

• Ciekavy
    odpowiedział(a)
    co byscie polecili dobrego na mokrym i w miare ciche?
    205/55/R16

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Jezdze na nich, wiele zalet mogę wymienic ale zeby byly ciche to bym nie powiedział.
    Generalnie to opony albo sa dobre albo ciche i z niskim oporem toczenia. Na raz jedno i drugie to tylko w erze.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Continental sportcontact 5

Zostaw komentarz:

• Andja
    odpowiedział(a)
    Jakieś ciche opony potrzebuje 225/45 17"? Co polecane?
    Ile db to opona cicha?

Zostaw komentarz:

• adaś
    odpowiedział(a)
    Opony tylko nowe żadnych używek
    Też tak mówiłem, ale przy zmianie felg na 17 trafiłem kpl Falkenów po jednym sezonie z b. dobrym stanie za b. dobrą cenę. Facetowi zostały po sprzedaży auta, a w nowym były kapcie 19'. Także warto sprawdzić, co jest do wyrwania w okolicy.

Zostaw komentarz:

• bendzi40
    odpowiedział(a)
    Opony tylko nowe żadnych używek,obecnie śmigam na Hancook 3 rok -ostatni ,

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Zmienilem sportmaxy tt rocznik 2011 na nowe sport contacty 5 i jest przepasc.
    Dunlopy 7mm bieznika (zostaly mi po poprzednim samochodzie i z braku letnich zalozylem do octy) na suchym po zagrzaniu dawaly rade , na mokrym byla tragedia zero trzymania i notoryczny wheelhop.
    Obie opony ta sama klasa prawie ten sam bieznik tylko 5 lat roznicy.
    Wystarczy sprawdzic paznokciem twardosc mieszanki, jest przepasc.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Ja czekam na CSC6 w 17'' i zmieniam na to.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    niestety wierzą . ale załozy taki pierwszy lepszy semi slic i szczeka na podłodze. bo nagle auto zupelnie inaczej sie trzyma

Zostaw komentarz:

• adaś
    odpowiedział(a)
    więc nie da się zrobić trwałej i dobrze trzymającej opony
    No bo fizyki się nie oszuka ... chyba, że ktoś wierzy w marketingowe blah, blah, blah branży oponiarskiej.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    CSC5 ma próg C/E, pozatym to nadaje producent i ma się to jak normy spalin czy spalania. CSC przy wykorzystywaniu jej zdolności starcza na 20-30 tys, więc nie da się zrobić trwałej i dobrze trzymającej opony.
    Pytanie kto co rozumie jako dobre trzymanie.

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    xtremesystems, nie zgadzam się. Owszem łatwiej zrobić miękką gumę, która będzie dobrze trzymać, ale taka która nie będzie do wyrzucenia po 10 000km też może dobrze trzymać, tylko najzwyczajniej w świecie będzie droższa.

Bzdurą jest to, że musi mieć duże opory toczenia. Przykład pierwszy z brzegu Hankook Ventus Prime3 K125 225/45R17W XL ma klasę C, to samo Conti CSC5... wymieniać można długo.

Zostaw komentarz:

Pracuję...